poniedziałek, 27 czerwca 2016

Słodki stół i fontanna czekoladowa

Słodki stół stał się ostatnio bardzo popularny jako dodatkowa atrakcja wesela. Możemy zobaczyć go w przeróżnych odsłonach. Usługodawcy ścigają się w wymyślaniu coraz to nowszych pomysłów na serwowanie słodkości podczas tego typu imprez.  

Jakie mamy możliwości podania słodyczy podczas wesela:

Wersja tradycyjna- na stołach, przy których siedzą goście układane są ciasta, owoce, cukierki:
-plusy: goście mają wszystko pod ręką, nie muszą specjalnie wstawać, często niższe koszty,
-minusy: połączenie ciast, sałatek i śledzi rzadko kiedy może wyglądać apetycznie, ilość miejsca na stole jest ograniczona, co przekłada się na małą różnorodność w serwowanych słodkościach

Wersja II- przygotowanie osobnego słodkiego stołu: w tym celu można zatrudnić firmę, która zrobi wszystko za nas lub przygotować taki stół samodzielnie:
-plusy: bardzo apetyczny wygląd, duża różnorodność, dodatkowa atrakcja wesela,
-minusy: często wyższe koszty, niektórzy goście mogą narzekać, że muszą się przespacerować po kawałek ciasta.

Słodki stół – o czym pamiętać:
-odpowiednia dekoracja: obrus, girlandy, rozety, tiulowe lub bibułowe pompony, balony z helem, specjalnie przygotowane tło, czy tablica z napisem, można przygotować go w kolorach przewodnich wesela lub nawiązać do motywu przewodniego – wszystko co sprawi, że stół będzie przyciągał uwagę i będzie pasował do reszty dekoracji,
-różnorodna zastawa: małe i duże miseczki, szklane bombonierki, butelki, papilotki, patery, talerze, pucharki…,
-szczegóły: karteczki z podpisami, etykietki, chorągiewki, papierowe słomki,
-małe porcje:  do zjedzenia „na raz”.

Słodki stół – co podać:
-ślicznie udekorowane muffinki w papilotkach,
-mini babeczki,
-cake popsy,
-makaroniki,
-małe kawałki ciast,
-ciasteczka, wafelki,
-mini deserki, kremy, galaretki, panna cotty,
-beziki,
-mini pavlowe,
-czekoladki, pralinki, ptasie mleczka,
-lizaki, żelki, cukierki,
-desery w  słoiczkach,
-owoce,
-owoce w czekoladzie,
-owocowe szaszłyki,
-orzeszki w czekoladzie,
-watę cukrową,
-popcorn karmelowy, czekoladowy,
-lody,
-koktaile w butelkach,
-lemoniady w słojach z kranikami + buteleczki z papierowymi słomkami.

Fontanna czekoladowa

Jeśli nie chcemy organizować osobnego słodkiego stołu lub przeciwnie, chcemy go jeszcze bardziej uatrakcyjnić, warto pomyśleć o czekoladowej fontannie, która jest atrakcją zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Z fontanny może lać się biała lub ciemna czekolada (mleczna lub deserowa). Obok fontanny ustawiamy owoce, ciasteczka, pianki, które z maczamy w czekoladzie.

A jak było u nas:

Słodki stół to dla mnie punt obowiązkowy, nie tylko wesela, ale i wielu innych imprez. Zanim zostałam narzeczoną już marzyłam o fontannie czekoladowej na weselu (sama dostałam ją na 18-ste urodziny!). W moim domu bardzo często piecze się ciasta i przygotowuje desery, dlatego wiedziałam, że na ten punt wesela położymy nacisk.  

Nasz słodki stół:
-dwa okrągłe stoły z białymi obrusami, dekoracją były kwiaty i przyczepiona tablica kredowa z napisem „słodkie małe co nieco”,
-talerz z pięknie podanymi owocami (przygotowane przez lokal),
-mini deserki ustawione na piętrowej paterze: musy czekoladowe w kieliszkach do likieru, szarlotki i tiramisu w kieliszkach do wina i crème brulee w filiżankach do espresso (przygotowane przez lokal),
-nasze domowe ciasta  ustawione na piętrowej paterze i talerzach: serniki (tiramisu, kajmakowy, z musem truskawkowym i czekoladowo-śliwkowy), bezy (kawowa i cytrynowa), ciasto marchwiowe, jabłecznik, miodownik, ciasto czekoladowe, mazurek fistaszkowy, pani Walewska, ciasto drożdżowe, mini kruche babeczki (z owocami, kajmakiem i czekoladą) - małe kawałeczki w białych papilotkach,
-ciastka z czekoladą w koszu (2 rodzaje), 
-mini rogaliczki z marmoladą w szklanej bombonierce,
-wszystkie słodkości zostały podpisane – przygotowałyśmy z mamą i świadkową karteczki na słodki stół (do fioletowych karteczek przykleiłyśmy małe okrągłe koronkowe serwetki i złożyłyśmy je na pół, robiąc winietki, w które wpisałyśmy nazwy ciast i deserów).

Fontanna czekoladowa:
-fontanna 3-poziomowa z deserową czekoladą,
-talerzyki, widelczyki i drewniane  patyczki do szaszłyków w szklance,
-owoce w kieliszkach np. kiwi, borówka amerykańska, truskawki, banany….,
-ciasteczka- 2 rodzaje: okrągłe z dziurką i rurki na 2 talerzach,
-pianki marshmallow w słoiku,
-wszystko stało na okrągłym stole z białym obrusem, dekoracją były kwiaty i papierowa girlanda.

Fontanna czekoladadowa, a w oddali patery z deserkami i ciastami

Fontanna czekoladowa

Kredowa tablica na słodki stół
Słodki stół

Słodki stół - winietki z podpisami ciast

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz