Słodki stół stał się ostatnio bardzo popularny jako dodatkowa atrakcja
wesela. Możemy zobaczyć go w przeróżnych odsłonach. Usługodawcy ścigają się w
wymyślaniu coraz to nowszych pomysłów na serwowanie słodkości podczas tego typu
imprez.
Jakie mamy możliwości
podania słodyczy podczas wesela:
Wersja tradycyjna- na stołach, przy których siedzą goście układane są
ciasta, owoce, cukierki:
-plusy: goście mają wszystko pod ręką, nie muszą specjalnie wstawać, często
niższe koszty,
-minusy: połączenie ciast, sałatek i śledzi rzadko kiedy może wyglądać
apetycznie, ilość miejsca na stole jest ograniczona, co przekłada się na małą
różnorodność w serwowanych słodkościach
Wersja II- przygotowanie osobnego słodkiego stołu: w tym celu można zatrudnić firmę,
która zrobi wszystko za nas lub przygotować taki stół samodzielnie:
-plusy: bardzo apetyczny wygląd, duża różnorodność, dodatkowa atrakcja
wesela,
-minusy: często wyższe koszty, niektórzy goście mogą narzekać, że muszą się
przespacerować po kawałek ciasta.
Słodki stół – o czym pamiętać:
-odpowiednia dekoracja: obrus, girlandy,
rozety, tiulowe lub bibułowe pompony, balony z helem, specjalnie przygotowane
tło, czy tablica z napisem, można przygotować go w kolorach przewodnich wesela
lub nawiązać do motywu przewodniego – wszystko co sprawi, że stół będzie
przyciągał uwagę i będzie pasował do reszty dekoracji,
-różnorodna zastawa: małe i duże
miseczki, szklane bombonierki, butelki, papilotki, patery, talerze, pucharki…,
-szczegóły: karteczki z podpisami,
etykietki, chorągiewki, papierowe słomki,
-małe porcje: do zjedzenia „na raz”.
Słodki stół – co podać:
-ślicznie udekorowane muffinki w
papilotkach,
-mini babeczki,
-cake popsy,
-makaroniki,
-małe kawałki ciast,
-ciasteczka, wafelki,
-mini deserki, kremy, galaretki, panna
cotty,
-beziki,
-mini pavlowe,
-czekoladki, pralinki, ptasie mleczka,
-lizaki, żelki, cukierki,
-desery w słoiczkach,
-owoce,
-owoce w czekoladzie,
-owocowe szaszłyki,
-orzeszki w czekoladzie,
-watę cukrową,
-popcorn karmelowy, czekoladowy,
-lody,
-koktaile w butelkach,
-lemoniady w słojach z kranikami + buteleczki z
papierowymi słomkami.
Fontanna czekoladowa
Jeśli nie chcemy organizować osobnego
słodkiego stołu lub przeciwnie, chcemy go jeszcze bardziej uatrakcyjnić, warto
pomyśleć o czekoladowej fontannie, która jest atrakcją zarówno dla dzieci, jak
i dorosłych. Z fontanny może lać się biała lub ciemna czekolada (mleczna lub
deserowa). Obok fontanny ustawiamy owoce, ciasteczka, pianki, które z maczamy w
czekoladzie.
A jak było u nas:
Słodki stół to dla mnie punt
obowiązkowy, nie tylko wesela, ale i wielu innych imprez. Zanim zostałam
narzeczoną już marzyłam o fontannie czekoladowej na weselu (sama dostałam ją
na 18-ste urodziny!). W moim domu bardzo często piecze się ciasta i przygotowuje
desery, dlatego wiedziałam, że na ten punt wesela położymy nacisk.
Nasz słodki stół:
-dwa okrągłe stoły z białymi obrusami,
dekoracją były kwiaty i przyczepiona tablica kredowa z napisem „słodkie małe co
nieco”,
-talerz z pięknie podanymi owocami
(przygotowane przez lokal),
-mini deserki ustawione na piętrowej paterze: musy czekoladowe w
kieliszkach do likieru, szarlotki i tiramisu w kieliszkach do wina i crème
brulee w filiżankach do espresso (przygotowane przez lokal),
-nasze domowe ciasta ustawione na piętrowej paterze i talerzach:
serniki (tiramisu, kajmakowy, z musem truskawkowym i czekoladowo-śliwkowy),
bezy (kawowa i cytrynowa), ciasto marchwiowe, jabłecznik, miodownik, ciasto
czekoladowe, mazurek fistaszkowy, pani Walewska, ciasto drożdżowe, mini kruche babeczki (z owocami, kajmakiem i czekoladą) - małe kawałeczki w białych papilotkach,
-ciastka z
czekoladą w koszu (2 rodzaje),
-mini rogaliczki z marmoladą w szklanej bombonierce,
-wszystkie słodkości zostały podpisane –
przygotowałyśmy z mamą i świadkową karteczki na słodki stół (do fioletowych
karteczek przykleiłyśmy małe okrągłe koronkowe serwetki i złożyłyśmy je na pół,
robiąc winietki, w które wpisałyśmy nazwy ciast i deserów).
Fontanna czekoladowa:
-fontanna 3-poziomowa z deserową
czekoladą,
-talerzyki, widelczyki i drewniane patyczki do szaszłyków w szklance,
-owoce w kieliszkach np. kiwi, borówka
amerykańska, truskawki, banany….,
-ciasteczka- 2 rodzaje: okrągłe z
dziurką i rurki na 2 talerzach,
-pianki marshmallow w słoiku,
-wszystko stało na okrągłym stole z
białym obrusem, dekoracją były kwiaty i papierowa girlanda.
![]() |
Fontanna czekoladadowa, a w oddali patery z deserkami i ciastami |
![]() |
Fontanna czekoladowa |
![]() |
Kredowa tablica na słodki stół |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz