Alkohol to jeden z tradycyjnych
elementów wesela. Planując przygotowania każda para musi zastanowić się nad
paroma kwestiami związanymi z podaniem alkoholu.
Czy na weselu będzie alkohol?
Opcja I: Wesele alkoholowe:
ogólnodostępny alkohol
Opcja II: Wesele z ograniczonym dostępem
do alkoholu: alkohol nie stoi na stołach:
-organizujemy drink bar, przy którym
goście mogą poprosić o alkohol
-wznosimy toast szampanem, a do obiadu
podajemy chętnym wino
Opcja III: Wesele bezalkoholowe
Kiedy podać alkohol?
-alkohol dostępny przez całe wesele,
jeszcze zanim Młoda Para przybędzie na sale,
-rozpoczęcie od toastu szampanem,
-alkohol podany od obiadu (gdy nie
rozpoczynamy wesela toastem),
-alkohol podany tylko do obiadu,
Jaki alkohol podać?
Możliwości jest wiele:
-wódka, wódka smakowa,
-wino: białe, czerwone, różowe,
-whisky, brandy, metaxa, rum, gin, Martini, Campari…,
-piwo,
-nalewki, miód pitny...
Gdzie postawić alkohol?
1.
Na stołach gości: zazwyczaj ustawiana jest
wódka i wino
2.
Osobny stół z alkoholami + kieliszki, kufle, szklanki
3.
Na stołach gości wódka lub wódka z winem + przy osobnym stole inne alkohole
4.
Drink bar z barmanem
5.
Na stołach gości wino i wódka + drink bar
6.
Na stołach gości+ osobny stół + drink bar
Kto nalewa alkohol:
-świadek,
-inne wybrane osoby, które wcześniej o
to poprosimy,
-kelnerzy,
-barman,
-goście.
A jak było u nas?
Dosyć długo zastanawialiśmy się, jak
rozwiązać sprawę alkoholu na naszym weselu. Ani ja, ani Pan Młody nie pijemy
wódki i trochę przerażała nas wizja śpiewanych toastów i namawiania do wspólnego
picia. Dlatego zdecydowaliśmy się na lekkie ograniczenie dostępu do alkoholu.
Na jaki alkohol się zdecydowaliśmy?
1. Szampan podany w kieliszkach z
borówką
2.Wódka Pan Tadeusz (butelki po pół
litra)
3. Wino Carlo Rossi :
-czerwone: półwytrawne i słodkie,
-białe: półwytrawne, półsłodkie i muscat,
-różowe półsłodkie
4. Drink Bar: drinki i shoty
Po raz pierwszy alkohol został podany
przez kelnerów razem z przystawką. Był to
szampan z borówką w kieliszkach do wzniesienia pierwszego toastu i odśpiewania „Sto
lat”. Miało to miejsce po przywitaniu nas i składaniu życzeń, gdy goście usiedli do stołów
na obiad.
Na początku wesela na stołach gości stały jedynie
kieliszki do wina oraz po 2
butelki wina na stół (czerwone i białe półwytrawne). Podczas obiadu kelnerzy
pytali się, kto życzy sobie wódkę i przynosili ją w metalowym pojemniku z lodem
oraz kieliszkami dla wybranych osób. Goście
sami nalewali sobie wódkę.
Przez całe wesele dostępny był stół, na
którym stały różne rodzaje wina, metaxa oraz kieliszki.
Dodatkowo zdecydowaliśmy się na drink
bar, gdzie goście mogli podchodzić i prosić o wybrane drinki i shoty. Nasz DJ
zaprosił do korzystania z baru podczas podawania deseru, po czym bar był
dostępny do końca imprezy.
Koszt:
-3300zł (wódka i wina)
-1200zł drink bar
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz