czwartek, 21 lipca 2016

Menu weselne – DIY

Weselne menu w formie papierowej uważam za bardzo istotny dodatek, na który warto się zdecydować. Dlaczego?
Po pierwsze, goście wiedzą ile dań zostanie podanych, jakie to będą potrawy. Dzięki tym informacjom każdy może wybrać co zje, a z czego zrezygnuje. Goście znając swoje apetyty mogą „zostawić sobie miejsce” na to, co lubią najbardziej.
Po drugie, podanie godzin w menu pozwala gościom lepiej się zorganizować podczas wesela: wiedzą kiedy odwieźć dziecko do domu, kiedy pospacerować po ogrodzie, a kiedy usiąść przy stole.

Weselne menu można zlecić firmie przygotowującej zaproszenia, winietki i inne papierowe elementy, a można przygotować samemu. Ważne, by pasowało do reszty dekoracji i dodatków.

Można przygotować osobne menu dla każdego gościa, jedno menu na parę lub jedno/kila menu na stół (w zależności od wielkości stołu).

Kartkę z menu można położyć obok talerza/ w miejscu, w którym pojawi się talerz, włożyć do serwetki/ kieliszka, przygotować w formie opaski na serwetkę, czy torebki z pieczywem….
Menu można także  połączyć z winietką, planem wesela, podziękowaniem za przybycie.
Jeśli decydujemy się na  jedno menu na stół, można połączyć je z numeracją stołu, planem przyjęcia lub z drugiej strony dodać tekst,  czy zdjęcie/ obrazek.


A jak było u nas:

Nasze menu miało dwie strony. Na pierwszej znalazła się lista dań serwowanych do stołu przez kelnera wraz z godzinami podania.  Na drugiej spis tego, co goście mogą znaleźć przy zimnej płycie, słodkim stole, stole z kawą i herbatą i drink barze.

Do przygotowania menu wykorzystaliśmy ścinki papieru pozostałe z zaproszeń.  Sami przygotowaliśmy projekt, który daliśmy do wydrukowania.

Każdy gość miał położone menu w miejscu przeznaczonym na postawienie talerza.

Nasze menu - pierwsza strona

Nasze menu - druga strona





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz