Dzisiaj parę pomysłów na podanie kawy i
herbaty podczas wesela.
Jakie rozwiązania możemy wybrać?
1.Osobny stół z kawą i herbatą: można pomyśleć o urozmaiconym
wyborze herbat, można dołączyć syrop do kawy, miód, cynamon, czy kakao, warto zadbać o to, by herbata była
zamknięta w pojedyncze opakowania, a kawa odpowiednio zamknięta, by nie
wietrzała, cukier (biały lub brązowy) może być w saszetkach, mleko w dzbanuszku lub śmietanka w plastykowych pojemniczkach
2.Osobny stół z kawą i herbatą z tą
różnicą, że stawiamy automatyczny ekspres – goście klikają na automacie na wybraną kawę
(espresso, cappuccino, latte, czekolada, wrzątek), dodatkowo na stole stawiamy saszetki z herbatą i dodatki
3.Caffé bar – wynajęcie profesjonalnego
baristy, który przygotuje specjalny stół i będzie serwował gorące napoje
4.Wynajęcie baru w restauracji – można dogadać się z
restauracją, że na czas wesela udostępniony będzie bar restauracyjny, gdzie
barman/ barista zatrudniony w restauracji będzie przygotowywał kawę i herbatę dla
podchodzących gości
5.Kawa podawana przez kelnerów do stołu – w wersji
podstawowej (czarna herbata + cytryna oraz czarna kawa + mleko) lub
rozszerzonej (goście mają do wyboru kilka rodzajów herbaty i kawy)
Barista na weselu
Mam wrażenie, że oferty baristów wynajmowanych na wesele dopiero się pojawiają. Nie znalazłam ich tak dużo, jak ofert
barmanów. Zazwyczaj oferta zawiera pracę jednego
lub dwóch baristów, którzy przywożą specjalny stół, na którym ustawiają duży, ciśnieniowy
ekspres do kawy. Zwykle zapewniają własną kawę, mleko, porcelanę i łyżeczki
oraz dodatki, takie jak cukier. Standardowa oferta obejmuje przygotowywanie
espresso, cappuccino i latte. Można otrzymać także oferty poszerzone o inne rodzaje
kaw oraz smakowe mleczne pianki dla dzieci. Dodatkową atrakcją jest specjalne
ozdabianie kawy, wzorami z mleka, czasem z dodatkiem syropów, czy posypek.
Jeśli jesteście smakoszami kawy lub
herbaty może warto pomyśleć, by położyć nacisk na ten element wesela i sprawić,
by stanowił dodatkową atrakcję, zarówno dla Was, jak i dla gości.
A jak było u nas:
Bardzo zależało mi żeby na naszym weselu
można było posłuchać muzyki na żywo, spróbować dobrego jedzenia i napić się pysznej
kawy, czy herbaty.
Problem polegał na tym, że nasz lokal
oferował jedynie mieloną kawę w miseczce i czarną herbatę z cytryną. Wiedziałam,
że sama nie miałabym ochoty na taką kawę, a od czarnej herbaty zdecydowanie bardziej
wolę zieloną, a na większych imprezach za każdym razem brakuje mi mięty.
Zaczęliśmy się zastanawiać, co można
zrobić. Pierwszym pomysłem było wypożyczenie automatycznego ekspresu, niestety
znalezienie takiego okazało się bardzo trudne lub koszty dowozu zupełnie się
nie opłacały. Wtedy zaczęliśmy myśleć o bariście.
Na czym stanęło?
Przygotowaliśmy stół z kawą i herbatą
(pomiędzy szwedzkim stołem a słodkim stołem). Znalazła się na nim mielona kawa
od lokalu, mleczko, cukier, plasterki cytryny, 2 perkolatory z wrzątkiem i
zastawa (łyżeczki, filiżanki, serwetki). Dodatkowo dokupiliśmy różne rodzaje
herbat, pakowane w pojedyncze saszetki: czarną, czarne smakowe, karmelową, zieloną,
owocowe oraz ziołowe. Nad stołem
zawiesiliśmy przygotowaną przeze mnie kredową tablicę.
Po drugiej stronie sali, obok barmana,
stanął stół z profesjonalnym ekspresem, który obsługiwało dwóch baristów (co
było dla mnie niespodzianą – dowiedziałam się o tym dopiero na weselu, wcześniej
szykowałam się na przyjazd jednej osoby). Bariści przygotowywali espresso,
cappuccino z pięknymi wzorami na mleku oraz latte. Odpowiednie filiżanki,
szklanki i łyżeczki udostępniał nam lokal. Dodatkowo na stole stał biały i brązowy cukier w saszetkach oraz syrop waniliowy.
Jestem bardzo zadowolona z takiego
rozwiązania. Wypiłam podczas zabawy dwie filiżanki cappuccino, za każdym razem
ozdobione serduszkiem na mleku. Goście próbowali wszystkie rodzaje kawy. Pomysł
świetnie sprawdził się już na początku imprezy, kiedy goście przyjechali z
kościoła i czekali aż przyjedziemy z Panem Młodym na salę.
Kredowa tablica |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz